Destructie. Het klinkt naar en dat is het eigenlijk ook. Oordeel zelf. Op deze pagina lees je precies wat het inhoudt.
Een mogelijke bestemming voor je overleden huisdier is destructie. In veel gevallen overlijdt een huisdier bij de dierenarts door euthanasie (inslapen). Wanneer je niet weet wat je gaat doen met je overleden huisdier kun je deze achterlaten voor destructie.
Een overleden huisdier kan ook bij de gemeente ingeleverd worden op het gemeente (afval) depot. Daar kunnen dode huisdieren in een container worden gedeponeerd. Deze zullen worden aangeboden voor destructie.
Inhoudsopgave
Wat is destructie?
Destructie is het verwerken van dode dieren tot diermeel en vetten die dienen tot biobrandstof. Deze brandstoffen kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld voertuigen of electriciteitscentrales.
Hoe werkt het?
Wanneer een overleden huisdier wordt aangeboden (bij de dierenarts of bij de gemeente) dan worden daar de dode dieren verzameld.
Vervolgens zullen de overleden dieren worden opgehaald. Dit gebeurt door de destructor. In Nederland is er één bedrijf die een vergunning heeft voor de verwerking van dode dieren en dierlijk afval. Dat is Rendac in Son.
Het overleden huisdier komt in een grote vrachtwagen terecht tussen andere dode dieren, dierkadavers en slachtafval.
Aangekomen bij de destructor zullen de dode dieren worden verwerkt. Dit gebeurt doormiddel van breken, pasteuriseren en steriliseren. Vervolgens wordt de massa ingedampt, gedroogd en gescheiden in meel en vetten. Deze dienen dan als (bio)brandstof.
Dit alles gebeurt op industriële schaal met grote schredders en machines.
Men kiest vaak voor destructie omdat men niet weet wat het is
Als je dit zo leest, vraag je je af waarom iemand zijn huisdier aanbiedt voor destructie. Dat is vaak onwetendheid.
Veel mensen denken dat destructie een soort crematie is waarbij veel dieren gelijktijdig worden gecremeerd. Zoals je hebt kunnen lezen, is dit dus absoluut niet het geval.
Mensen moeten voor hun gevoel vaak snel beslissen over de bestemming van hun overleden huisdier. Bijvoorbeeld na het inslapen bij de dierenarts.
Zij besluiten vervolgens hun overleden huisdier daar achter te laten. Niet precies wetende wat er nadien werkelijk met hun overleden huisdier gebeurt.
Gelukkig informeren de meeste dierenartsen mensen wel goed over wat het inhoudt.
Kiezen voor destructie uit kostenoverweging
Er zijn ook mensen die kiezen voor destructie uit kostenoverweging. Zij hebben niet het geld, of willen geen geld besteden aan een uitvaart, zoals bijvoorbeeld een begravenis of crematie.
Wat kost destructie
Wanneer een huisdier bij de dierenarts wordt achtergelaten voor destructie worden daar kosten voor in rekening gebracht. De kosten verschillen per dierenarts en is afhankelijk van het soort huisdier en/of gewicht. Gemiddeld zullen de prijzen tussen de € 10,- en € 40,- liggen.
Zijn er alternatieven?
Er zijn uiteraard alternatieven voor destructie als bestemming voor je overleden huisdier.
Gaat het niet om de kosten dan kun je ervoor kiezen om je overleden huisdier te (laten) begraven of cremeren.
Zijn de kosten wel van belang dan is er de mogelijkheid om te kiezen voor een anonieme begrafenis of een collectieve / budget crematie. Ook resomeren of doneren aan de wetenschap is nog een optie.
Informatie hierover kun je lezen op onze pagina’s:
Wat nu?
Je hebt kunnen lezen wat destructie inhoudt. Nu kun je voor jezelf bepalen of je dit een waardig afscheid van je trouwe huisdier vindt.
Ons doel van deze pagina over destructie is om mensen goed te informeren wat het inhoudt. Nu kun je een weloverwogen beslissing maken.