Hoe werkt de crematieoven en een crematie in een dierencrematorium? Op deze vraag geven we je antwoord.
Omdat deze “technische” uitleg voor sommige mensen misschien wat te confronterend is, hebben wij deze niet op onze pagina over cremeren vermeld.
Wil je weten welke mogelijkheden er zijn en wat je moet regelen voor de crematie van je huisdier? Lees dan onze pagina: Cremeren van je huisdier
Hoe werkt de crematieoven
De oven in een dierencrematorium heeft een bepaald capaciteit. Zo kan bij een bepaald type oven bijvoorbeeld een huisdier van maximaal 100 kg worden gecremeerd.
Primaire kamer
De crematieoven bestaat uit een primaire en secundaire kamer. In de primaire (verbrandings)kamer wordt het huisdier gecremeerd. Op de dag van de crematie zal het huisdier in deze kamer van de oven worden gelegd.
Een oven kan meerdere primaire kamers hebben, zodat meer huisdieren kunnen worden gecremeerd.
In de primaire kamer vindt dus de daadwerkelijke crematie / verassing plaats. De temperatuur zal daar rond de 750 graden Celsius zijn.
Secundaire kamer
In de secundaire kamer wordt de rook opgevangen die uit de primaire kamer komt. Deze rook wordt hier naverbrand. De temperatuur in de secundaire kamer is rond de 850 graden Celsius.
Op deze manier worden de schadelijke stoffen verwijderd. In combinatie met een filtersysteem gaan de gassen de schoorsteen uit. Door deze werkwijze zul je ook nooit rook uit de schoorsteen zien komen van een (dieren)crematorium. Het hele proces is geurloos en schoon.
Er zijn verschillende crematieovens op de markt. Deze kunnen iets anders werken. Het principe is echter gelijk.
Computergestuurd
De crematieovens zijn computergestuurd. Zo worden de temperaturen en gassen goed ingesteld en gemonitord.
Ook wordt het proces door mensen in de gaten gehouden. Zo kan bijvoorbeeld de temperatuur ook met de hand worden bijgesteld. Verder hebben veel dierencrematoria een camera gericht op de schoorsteen op het dak. Wanneer er toch iets van rook zichtbaar zou worden, dan kan meteen het verbrandingsproces worden bijgesteld.
In Nederland zijn er natuurlijk (strenge) regels verbonden aan het cremeren van mensen en dieren. Denk hierbij aan de temperatuur van de oven en de “uitlaatgassen”. Crematoria worden hierop ook gecontroleerd.
De electronica in de crematieoven houdt een logboek bij van alle crematies zodat naderhand te controleren is of aan alle eisen is voldaan.
Na de crematieoven
Hoe lang een crematie duurt hangt natuurlijk af van de grootte en gewicht van het huisdier. Een kat neemt gemiddeld iets meer dan een uur in beslag en bij een grote hond kan dat oplopen tot ruim twee uur.
Ook is gebleken dat bijvoorbeeld oudere dieren iets minder tijd kosten dan jonge dieren.
Nadat de crematie in de crematieoven is afgerond zullen de resten uit de oven worden verzameld.
Deze (bot)resten worden vermalen tot een as. Dit gebeurt in een apparaat dat een cremulator (vermaler) wordt genoemd.
De as kan nu in een urn of strooikoker worden bewaard.
De crematieoven wordt schoongemaakt en is weer klaar voor een volgend gebruik.